Liście borówki czernicy

Suszone liście

W liście borówki czernicy mogą się Państwo zaopatrzyć w naszej zielarni. Doskonałe antybakteryjne i przeciwzapalne działanie.

Czarne jagody i ich liście.

      Borówka czernica to popularna roślina występująca zazwyczaj w poszyciu lasów liściastych środkowej Europy, Azji i Ameryki Północnej Borówka jest nam bliżej znana jako jagoda, pyszny sezonowy owoc. Mało kto zdaje sobie sprawę, że w ziołolecznictwie wykorzystuje się również liście borówki czernicy. Liście zbiera się w przeciwieństwie do owoców (późne lato i początek jesieni) już wiosną i można właściwie do końca ich sezonu, czyli do jesieni, następnie suszy. Napar z suszonych liści borówki czernicy sprawdzają się w stanach zapalnych układu moczowego, pokarmowego oraz w przypadku cukrzycy. Liście i owoce, nie mogą jednak być traktowane jako lek, a jedynie jako wspomaganie leczenia.
      Owoce, czyli popularne w Polsce jagody, doskonale sprawdzają się w kuchni, można je jeść z daniami, deserami oraz surowe. Są słodkie, należy jednak pamiętać, że silnie barwią i ciężko pozbyć się ich z ubrań, a nawet z zębów.
      Ciekawe jest, że podczas badań and borówką czernica wykryto wpływ związków chemicznych z jagód na możliwość nocnego widzenia. Jagody poprawiają mikro krążenie w gałce ocznej, dzięki czemu wzmocniona jest zdolność wytężenia wzroku w nocy.
      Suszone i gotowane jagody mają również właściwości przeciwbiegunkowe, a świeże powodują rozwolnienie. Oprócz tego warto pamiętać, że owoce mają również działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Przyspieszają powrót do zdrowia i gojenie ran. Warto zatem w sezonie, korzystać ze świeżych jagód, a po sezonie zadbać, aby nie zabrakło w domu suszonych lub mrożonych.